از طول مسیر چند سنگ یا شن ریز و به اصطلاح «نخودی» به نیت یادبود و تبرک بردارید برای هر کدام شرحی بنویسید: از مسیر اربعین، عمود… برای مادر/ پدر/ خواهر/ برادر/ همسر/ فرزند عزیزم و… همین شرح حکم اکسیر پیدا و این شن ریزه ها را قیمتی ترین سنگ های جهان می کند.
گروه جامعه؛ مهندسی ترافیک و حمل و نقل: اربعین در راه است، امسال هم عده ای بنا دارند به این سفر افلاکی بروند. در این سفر تمام توشه راه و مسیر به کرم یاران امام حسین(ع) فراهم است با این حال، رفتن به این سفر مقدمات مخصوص به خود را می خواهد. مقدماتی که کوله بار ما را سنگین کنند نه اینکه از نبودشان دستمان خالی بماند. توشه های این سفر، بیش از آنکه اقلام و کالا باشند در واقع مهارت هایی هستند که کمک می کنند، دستمان در این سفر معنوی پر باشد و از طی کردن راه و مسیر درمانده نشویم. بهتر است از همین حالا دست بکار شد و وقت را از دست نداد.
یک ساعت پیاده روی، یک ربع ورزش اربعین یکی از پر تحرک ترین سفرهای جمعی جهان و دست بر قضا از همین منظر بینظیر است. کدام سفر چند روزه با جمعیتی میلیونی در جهان را سراغ دارید که بر مبنای تحرک جمعی آن هم از نوع پیاده روی برای مقصدی ارزشمند و معنوی تدارک دیده شده باشد؟! برای اربعین، علاوه بر اقدامات لازم برای کسب مجوز و بستن کوله سفر باید به فکر آمادگی جسمانی خوب هم بود. شرایط سفر و اسکان به نحوی است که اگر از قوای بدنی خوبی برخوردار نباشیم، نمی توانیم از عهده اش بر بیاییم. ممکن است در طول سفر بیمار یا کسل شویم یا پس از برگشتن. چاره چیست و چطور می توان از چنین اتفاقاتی پیشگیری کرد؟
راه حل این دغدغه بسیار ساده و آسان است. اگر سبک زندگی ما طوری است که به اندازه کافی تحرک نداریم برای پیشگیری از گرفتگی عضلات، کوفتگی و خستگی که کیفیت سفر ما را کم می کند، باید بدنمان را کم کم به کم خوابی، تحرک و شرایط این سفر عادت دهیم. روزی دست کم یک ساعت پیاده روی کنیم تا عضلات پا به پیاده روی طولانی عادت کند. انجام هر روز دست کم یک ربع ورزش صبحگاهی یا عصرگاهی هم کمک میکند، گردش خون در بدن بهتر شود. بدنی چالاک تر داشته باشیم. تعریق از طریق ورزش و پیاده روی همچنین کمک خواهد کرد که سموم و مواد زائد بدن دفع شود.همین موضوع در بهبود حال عمومی افراد بسیار اثر دارد.
حواستان به داروهایتان باشد به خصوص دیابتی ها! اگر بیمار هستید و داروهایی خاصی مصرف می کنید، قبل از سفر اربعین در صورت امکان حتماً به پزشک مراجعه کنید تا وضعیت سلامت خود را بررسی کنید. به خصوص افرادی که دچار فشارخون بالا، دیابت، چربی خون، کم خونی و بیماری های هورمونی هستند. این بررسی کمک می کند، اگر نیاز به داروهای جدید باشد، برایتان انجام شود. از طرفی پزشک می تواند بنابه شرایط این سفر زیارتی دوز داروها را تنظیم کند تا مبادا دچار مشکل شوید.
بیماران مبتلا به دیابت به خصوص اگر این نخستین بار است که می خواهند به این سفر بروند حتماً دارو و بسته پانسمانی لازم را تهیه کنند. تجربه ثابت کرده در روزهای آخر، عجله و ضرورت انجام کارهای به تعویق افتاده دیگر کارهایی مثل این که مهم هستند را از یاد فرد می برد. موکب های پزشکی در طول مسیر فعال هستند و خدمات درمانی ارائه می دهند. به خصوص موکب هایی که کادر درمانشان ایرانی هستند. اگر حساسیت دارویی یا شرایطی خاص دارید، صرفاً از خدمات درمانی همین موکب ها استفاده کنید. هم زبانی، موهبت بزرگی است که کادر درمان را دقیقاً متوجه شرایط شما می کند و شما هم به خوبی منظور آن ها را متوجه می شوید. این موضوع خطای درمانی را به حداقل می رساند.
عکس ها و اطلاعات شخصی و خصوصی را پاک کنید سعی کنید پیش از سفر، واژه های مهم و حیاتی را به زبان محاوره عراقی یاد بگیرید. زبان دستوری و نوشتاری عربی کمک چندانی به شما نمی کند. اگر فکر می کنید، حفظ کردن این کلمات و جملات برایتان سخت به نظر می رسد فایل صوتی آن را در تلفن همراهتان ذخیره کنید یا روی کاغذ بنویسید. علاوه بر شارژر تلفن همراه، رابط شارژر همراه داشته باشید تا اگر اتفاقی برای شارژر افتاد، آن سیم رابط کمک حال و عصای دست باشد. نکاتی درباره امنیت گوشی و اینکه به چه افرادی نباید اعتماد کرد یا برای اتصال امن و بدون خطر به اینترنت چه باید کرد را بیاموزید.
عکس، فیلم، اطلاعات شخصی و خانوادگی تان را حتماً پیش از سفر از تلفن همراه پاک یا به فضای دیگری مانند یک فلش یا رَم منتقل کنید. موضوع رومینگ، نحوه اتصال به اینترنت عراقی، وای فای و اتصال های امن را از افرادی که تجربه سفر دارند یا صفحات معتبری که در فضای مجازی در این زمینه اطلاع رسانی می کنند، یاد بگیرید. این موضوع استرس شما در سفر را کاهش می دهد. مسلط و بهتر از خدمات استفاده می کنید. نیازی هم نیست که هزینه های زیاد و دور از ذهن برای مکالمه صوتی یا تصویری بردازید.
معاشرت کنید اما اعتماد بیجا هرگز! چند شماره مربوط به سرکنسولگری های کشورمان در عراق، پلیس این کشور، هلال احمر ایران و 2، 3 موکب معروف و مطمئن ایرانی در مسیر پیاده روی اربعین را در تلفن همراهتان ذخیره کنید تا اگر با مشکلی مواجهه شدید، اطلاع بدهید و به موقع کمک بگیرید. اگر مشکلی پیش آمد، این شماره ها مطمئن و بهترین راه برای دریافت کمک هستند. نیازی به بدبینی و شکاکی نیست. فرض و مبنای تعاملات خودتان را بر پایه خوشرویی و آگاهی بگذارید. می توانید به خوبی با افراد معاشرت و در همان مسیر اصلی پیاده روی اربعین همراهی کنید اما از اعتماد بیجا پرهیز کنید. بالاخره همیشه هستند انگشت شمار افراد مغرض و سودجویی در همه جای این کره خاکی از اعتماد دیگران سوءاستفاده می کنند و بقیه را بدنام.
به این موکبها نروید و پذیرایی نشوید! نیازی نیست به دیگران بدبین باشید، حسن ظن داشته باشید اما حتماً جانب احتیاط را هم رعایت کنید. نکاتی که کمک می کند با دیگران معاشرت کنید بدون اینکه از مسائل خصوصی زندگی خودتان و بستگان برای دیگران بگویید را تمرین کنید. برخی اطلاعات به ظاهر بی اهمیت، دستاویز خوبی هستند برای همان معدود افرادی که نیت سوء دارند. این روزها این دست آموزش ها در فضای مجازی کم نیست و شما می توانید از آن بهره مند شوید؛ نکات کوچک و کلیدی که امنیت حریم خصوصی شما را بهتر تقویت می کند. درباره عرفان های نوظهور، ترفندهایشان برای تخلیه اطلاعات مسلمانان و به انحراف کشاندنشان اطلاعات کسب کنید و به هیچ وجه در این سفر وارد بحث های قومیتی، عقیدتی و سیاسی نشوید. از حضور و پذیرایی شدن توسط چنین موکب هایی هم به شدت پرهیز کنید تا امنیت و سلامت خودتان و همسفرنتان بهتر تأمین شود.
شما حالا صاحب یک کوله جاودیی هستید! خرید اقلام لازم برای سفر اربعین را به دقایق آخر موکول نکنید. لوازم سفر هرچه ضروری، کمتر جاگیر و سبک تر، بهتر! نوشیدن دمنوش های گیاهی در سفر نه تنها به رفع خستگی کمک می کند که تعادل طبع و سلامت مزاج شما را هم در کشور میزبان تنظیم. فرهنگ غذایی کشورها با هم فرق دارد. از طرفی شرایط اقامت در این سفر با تمام سفرهای دیگر متفاوت است. فضای خواب، استحمام و سرویس های بهداشتی عمومیت دارند. بنابراین به همراه داشتن خوراکی و تهیه نوشیدنی هایی که سیستم ایمنی بدن شما را تقویت کند، سازگاری خوبی به بدن شما برای گذران این شرایط و حفظ سلامتی تان دهد، به شدت توصیه می شود.
این سفر به نوعی گردشگری آیینی و کوله به دوشی است. تمام بار سفر در تمام طول مسیر روی دوش شماست. برای اینکه همه اقلام در یک کوله جمع شود و بار اضافه همراه نبرید، فوت و فن هایی که اربعینی ها به اشتراک می گذارند را از دست ندهید. یک شیوه اساسی که کمک می کند، کوله ای جادویی داشته باشید که هرچه لازم دارید در آن باشد اما نه وزن کوله سنگین باشد نه حجم زیادی داشته باشد، کم حجم کردن اقلام است. کیسه های خالی چای فوری و آماده در بازار وجود دارد. گیاهان دارویی و دمنوش، نبات، لیموعمانی یا دیگر اقلام مربوط به دمنوش را به شکل نیمه پودر شده دربیاورید در کیسه ها بریزید. با این ترفند نوشیدنی های سالم و متنوعی دارید که تا پایان سفر پاسخگوی نیاز شما خواهد بود. رختخواب سبک و سفری برای اربعین برای برداشتن لباس، سبک، مقاوم، پوشیده و خنک ترین لباس را بردارید. همراه داشتن کیسه نایلونی بسیار مناسب است. شب ها پاهایتان را چرب کنید و یک کیسه بپوشید و از روی آن یک جوراب. فردا صبح پاهایتان مثل روز اول، آماده ادامه پیاده روی است. یک ملحفه بزرگ و سبک می تواند همزمان نقش روانداز و زیرانداز داشته باشد. یک کیسه پارچه ای داشته باشید، لباس، منسوجات و حوله ای که در کوله دارید را درون آن بگذارید و شب به شب، بالشت مورد نیاز برای استراحت را به این شیوه آماده کنید. البته این روزها همه جا زیراندازهای مسافرتی سبکی هم به فروش می رسد که ساک مخصوص به خودشان را هم دارند، این هم گزینه مناسبی برای این سفر به شمار می رود. در یک پت کوچک مثلاً ظرف خالی شامپو اشانتیونی، شامپو، مایع یا پودر لباسشویی بردارید. این به رعایت نظافت و ضدعفونی اقلام مورد نیازتان در طول مسیر کمک می کند.
تبرکی شهرهای مذهبی ما را دوست دارند درباره آداب سفر به کشورها هم در فضای مجازی جستجو کنید. اینکه در اربعین کدام رفتارهای ما ممکن است، میزبان عراقی را ناراحت یا خوشحال کند را بدانید. دانستن کوچک ترین دانستنی ها در این زمینه می تواند بیشترین تاثیر برای افزایش کیفیت سفر شما و حال خوش برای میزبان داشته باشد. برای مثال عراقی ها حس خوبی ندارند از اینکه کسی بخواهد با پرداخت پول حتی به بهانه مشارکت در هزینه های نذری پزان زحماتشان را جبران کند. در عوض دریافت تبرکی از شهرهای زیارتی ایران، حالشان را خوب می کند و آن را می گذارند به پای اجر معنوی. از اینکه در انجام کارها کمک کنید یا بخواهید در طبخ غذای نذری کمک کنید، لذت می برند به شرطی که حس نکنند، زحمتی برای شما ایجاد شده یا شما قصد جبران دارید.
هدیه کوچک برای خادم کوچولوهای موکب عراق با مشکلاتی در تأمین آب و برق روبروست. بنابراین حجم کمتری از پوشاک و لباس با خودتان ببرید که در هر استحمام ناچار نباشید، کلی لباس بشویید. استایل و سبک به اصطلاح «بشور بپوش»، مناسب ترین پوشش برای این سفر است. هم بار شما سنگین نمی شود. هم برنامه استحمام و شستشو منظم و محدودتر می شود. خادمان موکب ها با تمام دارایی و اهل و عیال کمر به خدمت می بندند. حالا که از جان مایه می گذارند برای میزبانی بد نیست، حال خوبی برایشان ایجاد کنیم. فرزندان خردسال پا به پای موکب داران بزرگسال، خادم زائران اربعین حسینی می شوند. هدیه و یادگاری ها کوچک مثل عروسک های نمدی، یک شانه سر، جوراب یا هر هدیه جذاب کوچک دیگر می تواند حسابی حال این بچه ها را خوب کند و برایشان خاطره های قشنگ بسازد.
پستچی عاشقانه ترین نامه های جهان باشید! یک فهرست از همه افرادی که زمینه ساز سفر شما شده اند، التماس دعا یا آرزوی زیارت دارند، تهیه کنید. از شهدا، علما و تمام افرادی که فکر می کنید در شکل گیری شخصیت و هویت معنوی شما موثر بوده اند و نقش به گردنتان دارند هم. در طول مسیر نیت کنید و تعداد مشخصی قدم برای مثال 40، 14 یا 5 قدم به نیت آنها راه بروید. به این ترتیب آنها را هم در این سفر معنوی سهیم کرده اید. این می تواند بهترین سوغات معنوی برای عزیزان شما هم باشد. همچنین شما می توانید به نزدیکان و علاقمندان پیشنهاد دهید تا برای اهل بیت(ع) نامه بنویسند. شما هم به عنوان یک زائر- پستچی امانت دار، این عاشقانه ترین نامه های جهان را به ضریح حرمین برسانید. هیچ سوغاتی دیگری با حال خوش این ارتباط معنوی و مکتوب که شما واسطه اش شده اید، برابری نمی کند.
دعای زائر اربعین؛ بهترین سوغاتی جهان! از طول مسیر چند سنگ یا شن ریز و به اصطلاح «نخودی» به نیت یادبود و تبرک بردارید تا وقتی برگشتید آن را به عزیزانتان هدیه دهید. حتی می توانید خلاقانه تر عمل کنید؛ برای هر کدام شرحی بنویسید: یادگاری از مسیر اربعین، عمود… برای مادر/ پدر/ خواهر/ برادر/ همسر/ فرزند عزیزم یا… که در این سفر با من همقدم بودی! یا کارهای خلاقانه دیگری که به دیگران ثابت کند، در این حال عظیم معنوی شما هم سهمی داشته اند. بگذارید سفر اربعین با سوغاتی های معنوی و ساده اش ماندگار شود. کسی از زائر اربعینی امام حسین(ع) انتظار ندارد، وقت عزیزی که می تواند صرف عبادت و زیارت خالصانه شود را به خرید و… بگذراند.
خیلی برای ظهور و فرجش دعا کنید هر عمود را به نیت یکی از شهدای کربلا طی کنید. این شما را ملزم می کند که مطالعه ای داشته باشید و با این شخصیت ها بیشتر آشنا شوید. هدف زیارت اربعین چیزی جز کرامت نفس و زمینه سازی برای ظهور نیست. پیش از راهی شدن، آداب و اصولی را مرور کنید که می تواند شما را به حضرت حجت(ع) نزدیک و موانع ظهور حضرت را رفع کند. همین دغدغه ها کمک می کند، مخلصانه و بامعرفت تر زائر باشید. بزرگان می گویند پیش از سفر زیارتی علاوه بر فهرست کردن نام ملتمسان دعا، خواسته ها، عیوب و توانایی های خودتان را هم در یک کاغذ بنویسید. برای همه خوبی ها نماز شکر بجا بیاورید. برای بدی ها هم از خدا کمک بخواهید و عاجزانه توبه کنید. قرآن، نماز و دعا بخوانید و بخواهید خدا شما را در ترک آن یاری دهد. همچنین توصیه شده در مسیر پیاده روی به نیت اینکه بدی و گناهان را زیر پا بگذارید، قدم بردارید. همه این دقت و توجه ها کمک می کند، شخصیت شما به عنوان فرد پیش از زیارت و پس از آن با هم فرق داشته باشد. در سفر اربعین مدام با یاد حضرت قائم(عج) مأنوس شوید و برای فرجشان دعا کنید. سفر اربعین قرار است از یک زائر از یک جهان یک منتظر واقعی بسازد. فقط این اندیشه است که مُزد قدم های خسته زائران اربعین است… پایان پیام/