هیأتهای عزاداری در دهه اول محرم، مخاطب منحصر بفردی دارند؛ مخاطبی که در دیگر ایام سال به هیأت نمیآید. این ظرفیت بسیار مهمی برای جذب است که هیأتهای عزاداری باید آن را قدر بشناسند و جهاد تبیین را جدی بگیرند.
مهندسی ترافیک و حمل و نقل ـ حوزه مسجد و هیأت ـ امیرحسین کسائی: شاید از هر هیأتی سوال کنید که مخاطب هیأتها در کدام موقع سال از همه بیشتر است، جوابها یکسان باشد: دهه اول محرم. اصلاً در این دهه، مجالسی به پا میشوند که در هیچ مناسبت دیگری جلسه ندارند، اما محرمها پای کار هستند. براساس نظرسنجی سال ۱۴۰۱ بیش از ۹۰ درصد مردم ایران مخاطب هیأت محرم در انواع مختلف بودهاند. زمانی که این مخاطب بینظیر در ایام محرم در هیأتها وجود دارد، قطعاً کار آنها هم دارای اهمیت بیشتری است.
تصویری از جمعیت هیأت رایةالعباس محمود کریمی در محرم ۱۴۰۱ هیأتیها برای مخاطبان منحصر بفرد محرم خود چه میکنند؟ کشور ما از اربعین سال ۱۴۰۱ درگیر اغتشاشاتی در سطح خیابانی شد و در پی آن تا امروز شاهد مشکلاتی مانند بیحجابی، کشف حجاب و دینگریزی در سطح خیابانها هستیم. همیشه در قبال این ناهنجاریها هیأتیهای کشور اولین معترضان بودند و فریاد «وااسلاما» سر میدادند و مسئولان مختلف را خطاب قرار میدادند که چرا چارهای نمیکنید. در ایام محرم و شبهای قدر سالهای گذشته و امسال بارها شاهد حضور زنان بدحجاب و مردان با ظاهرهای ناملموس در فضای هیأت بودیم که به قول شهید قاسم سلیمانی دل در گرو اهل بیت(ع) و به خصوص امام حسین(ع) داشتند. مخاطبانی که به زعم بسیاری وصله ناجور برای هیأت بودند، اما سالهای گذشته به حریم اهل بیت(ع) که همان هیأت است، راه پیدا میکردند و اشک میریختند و سینه میزدند. اما سوال این است که هیأتیها برای آنان چه کردند؟
جمعیت حاضر در هیأت ریحانةالحسین(س) سیدمجید بنیفاطمه در محرم ۱۴۰۱ کاری نکنید که پای افرادی از هیأت بریده شود انسانهای مؤمن گذشته از آن که همواره مراقب کارهای خود هستند، از روی خیرخواهی و دلسوزی به پند و اندرز دیگران همت گماشته، آنان را به خوبیها دعوت میکنند و از بدیها برحذر میدارند. قرآن کریم در توصیف مؤمنان میفرماید: «مردان و زنان مؤمن یار و یاور یکدیگرند و امر به معروف و نهی از منکر میکنند». در روایتی از پیامبر اکرم(ص) داریم: «خداوند عزوجل مؤمن ضعیفی را که دین ندارد، دشمن میدارد». به آن حضرت عرض شد که ای رسول خدا! مؤمن ضعیفی که دین ندارد کیست؟ فرمود: «کسی که از کارهای زشت نهی نکند». در روایتی از امام علی(ع) نیز درباره والایی این فریضه چنین آمده است: «تمام کارهای نیک حتی جهاد در راه خدا، در برابر امر به معروف و نهی از منکر همانند قطره ای در برابر دریاست». البته که این امر به معروف و نهی از منکر و تلاش برای بهبود وضعیت این قشر نباید سلبی و تحکمی باشد تا آنان از در خانه اهل بیت(ع) رانده شوند بلکه این همان وظیفه جهاد تبیین هیأتهاست که مقام معظم رهبری به آنان فرمودند.
هیأت، محلّ جهاد تبیین است مقام معظم رهبری ۱۴۰۰/۱۱/۰۳ در دیدار سالانه خود با مداحان فرمودند: «هیأت، کانون جهاد است. جهاد فیسبیلالله، جهاد در راه احیای مکتب اهلبیت(ع)، مکتب امام حسین (ع)، مکتب شهادت. خب ائمّه (ع) چه جور جهادی میکردند؟ ائمّه جهاد نظامی که نمیکردند؛ جز معدودی فقط حضرت امیرالمؤمنین، امام حسن مجتبیٰ(ع) و حضرت امام حسین(ع) با شمشیر جنگیدند، بقیّه ائمّه که با شمشیر نجنگیدند؛ جهادشان چه بود؟ «جهاد تبیین». همین که بنده مکرّر تکرار میکنم تبیین یا جهاد تبیین. تبیین کنید، روشنگری کنید. هیأت، محلّ جهاد تبیین است.»
پاسخگوی سوالات مردم باشید ایشان در جای دیگری فرمودند: «هیأت محلّ تبیین است، محلّ بیان است، محلّ بیان مهمترین مفاهیم معارف اسلامی و معارف علوی است، محلّ پاسخ به سؤالها است. امروز جوانهای ما سؤالهای گوناگونی دارند؛ درباره سبک زندگی سؤال دارند، درباره مسائل اصولی سؤال دارند، سؤال [هم] بهجا است. راه مواجهه با سؤال، اندیشیدن و پاسخ دادن است؛ این کار باید در هیأتها انجام بگیرد؛ مرکز مهمّ این کار همین هیأتهاست؛ پاسخ به سؤالات فراوان متعدّدی که روزبهروز به وجود میآید.»