مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور بیش از 3 میلیون کاربر داخلی و خارجی دارد و علاوه بر کشورهای اسلامی، از ۱۵ تا ۲۰ کشور اروپایی و آمریکایی در سامانه‌های علوم اسلامی نور اشتراک داشته و از آن‌ها بهره‌برداری می‌کنند.

بهره‌مندی ۳ میلیون کاربر ایرانی و خارجی از محصولات مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی «نور»

به گزارش خبرنگار حوزه فرهنگ عمومی مهندسی ترافیک و حمل و نقل، مرکز تحقیقات کامپیوتری «علوم اسلامی نور» یکی از مراکزی است که از ابتدای تأسیس مورد توجه رهبر معظم انقلاب بوده و هنوز هم پس از ده‌ها سال این توجه را از دست نداده است. مرکز تحقیقات نور به اشاعه فرهنگ اسلام، تسهیل دستیابی به منابع و متون اصیل دینی در بستر دیجیتال و سرعت بخشیدن به کاوش و پژوهش در حوزه علوم اسلامی و انسانی با بهره‌گیری از فناوری اطلاعات برای انتشار معارف اهل بیت (ع) در شکل و قالب جدید مشغول و مخاطبان زیادی را به محصولات خود جذب کرده است. این مؤسسه انواع نرم‌افزارهای موبایلی و ویندوزی در زمینه‌های تخصصی و عمومی را طراحی کرده و آن‌ها را معمولاً به صورت رایگان در اختیار عموم، به خصوص متخصصان، می‌گذارد. پایگاه «نورمگز» که وبگاه مجلات تخصصی علوم انسانی و اسلامی است و «نورلایب» که کتابخانه دیجیتال است از پایگاه‌های مهم و پر مخاطب این مرکز هستند. حجت‌الاسلام والمسلمین محمدحسین بهرامی که با موافقت رهبری به ریاست مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور منصوب شد، با حضور در مهندسی ترافیک و حمل و نقل، به سؤالات خبرنگار فارس درباره این مرکز پاسخ داد. آغاز فعالیت مرکز نور از سال ۱۳۶۸ با عنایت رهبر معظم انقلاب در ابتدا درباره فرآیند شکل‌گیری و دلایل مرکز نور توضیح دهید. سال ۱۳۶۸ با آغاز رهبری آیت‌الله خامنه‌ای، تعدادی از طلاب و مهندسان کاری را که در حوزه علوم اسلامی انجام داده بودند، خدمت رهبر معظم انقلاب برده و با عنایت ایشان همان سال مرکز نور راه‌اندازی می‌شود. تعیین سیاست‌های کلی مرکز نور نیز با مقام معظم رهبری و دفتر ایشان است؛ به طوری که در سال‌های اولیه تأسیس مرکز، مقام معظم رهبری شخصاً در جلسات هیأت امنای آن حاضر می‌شدند.

چه کسانی می‌توانند از محصولات مؤسسه نور استفاده کنند؟ فعالیت ما در حوزه خدمات پژوهشی به محققان علوم اسلامی است. از این جهت ما در حوزه علوم اسلامی نگاه عمومی نداریم و به صورت تخصصی به آن می‌نگریم. البته محصولاتمان در خیلی از حوزه‌ها برای عموم مردم نیز قابل استفاده است. تقریباً می‌توان گفت ما وسیع‌ترین و ارزشمندترین داده‌ها را در حوزه علوم اسلامی داریم. یعنی حدوداً تمام منابع اصلی تمام رشته‌های علوم اسلامی را تبدیل به نسخه دیجیتال کردیم. این نسخه‌های دیجیتال صرفاً تایپ نیستند، بلکه به تعبیری لایه‌مند و عمیق هستند. برای مثال یکی از کتاب‌های حدیث شیعه را که نسخه اعراب‌گذاری شده آن حتی به صورت چاپی نیز وجود ندارد، با دقت اعراب‌گذاری کرده و آن را به صورت عمده پخش کردیم. با این حال ما تقریباً در تمام رشته‌ها متناسب با نیازهای آن نرم افزار تولید کردیم. اغلب برنامه‌های آموزشی، پژوهشی حوزه علمیه مبتنی بر محصولات مؤسسه نور است چقدر از محصولات شما استقبال شد؟ ما کار مفصلی در حوزه فرهنگ‌سازی انجام دادیم که باعث شده امروزه هیچ فعالیت آموزشی و پژوهشی در حوزه‌های علمیه، توسط اساتید و حتی مراجع تقلید انجام نشود، مگر مبتنی بر محصولات مؤسسه نور. استفاده ۳ میلیون کاربر داخلی و خارجی از محصولات مؤسسه نور ما تنها بانک اطلاعاتی ایران هستیم که از خارج کشور نیز مشترک داریم. در حالی که معمولاً دانشجویان ما هستند که مشترک نرم‌افزارهای خارجی می‌شوند. بیش از 3 میلیون کاربر داخلی و خارجی شامل دانشجویان، طلاب، اساتید و کسانی که دامنه نخبگانی دارند در بسترهای مختلف از محصولات هوشمند ما در عرصه قرآن، حدیث، لغت و … استفاده می‌کنند. ما تنها بانک اطلاعاتی ایران هستیم که از خارج کشور نیز مشترک داریم. در حالی که معمولاً دانشجویان ما هستند که مشترک نرم‌افزارهای خارجی می‌شوند